Logotyp för Med i Medier
Anpassa sidor

Göra film

Att göra en digital berättelse är enkelt. Alla kan lära sig tekniken. Du behöver bara följande för att komma igång:

 • En dator
 • Ett program för att redigera film
 • En digitalkamera för att ta bilder
 • En mikrofon för att spela in din röst
 • Och en historia att berätta

Vad kan du berätta om?

Din berättelse kan handla om precis vad som helst: ett intresse, något som engagerar, arbete, en plats, en förändring, en resa, spännande upplevelser, ett äventyr, kärlek, något betydelsefullt, en prestation, en upptäckt och oändligt mycket mer…
Det här behöver du göra för att skapa din digitala berättelse:

 1. Skriva manus
 2. Samla bilder
 3. Göra ett bildmanus (storyboard)
 4. Spela in berättarröst
 5. Redigera

Manus

Skriv ner din berättelse. Be gärna någon att ge respons. Skriv om texten och gör den ännu bättre.

Några punkter att tänka på som kan underlätta manusarbetet:

 • testa olika idéer för att hitta vad du tycker är roligast att berätta om
 • när du valt berättelse jobbar du vidare med texten
 • försök att berätta en kort historia. En halv A4 räcker.
 • vem/vilka ska lyssna till berättelsen?
 • din personliga berättelse bör ha en poäng på slutet

Bilder

Använd gärna egna bilder så blir berättelsen personlig och du bryter inte mot upphovsrätten. Du kan använda teckningar, fotografier eller föremål. En digitalkamera är ett smidigt och snabbt sätt att ta bilder. Det går också bra att scanna pappersbilder och teckningar.

Storyboard

När du kommit en bit på väg med ditt manus kan det var bra att börja med ett bildmanus. Storyboard är en term som används i filmsammanhang och betyder att man sätter ihop ordningen för text och bild.

Ljud/Musik

För att skapa stämning i en berättelse kan bakgrundsmusik eller ljudillustrationer hjälpa till. Undvik att använda kommersiellt utgiven musik om du tänkt publicera din film på en webbsida eller liknande.

Berättarröst

Din röst är viktig för att göra berättelsen personlig. Förbered dig och öva några gånger så du hittar ett behagligt röstläge och tempo som passar till bilderna. Berättarrösten spelar du in direkt i redigeringsprogrammet, helst i ett avskilt rum så att man inte störs av bakgrundsljud.

Redigering

Ett av de mest lättjobbade programmen för videoredigering är Microsoft Movie Maker, som ingår gratis i Windows XP under Tillbehör. För Mac-datorer finns motsvarande programvara som heter iMovie.

Kom igång med Movie Maker (doc)

Kom igång med Movie Maker (pdf)

Publicera film

Du kan publicera din digitala berättelse på t.ex. UR:s Rum för berättande.
På UR:s hemsida kan du läsa mer om hur du går tillväga om du vill skicka in din film.

Ska du publicera dig på nätet ska du tänka på upphovsrätten och personuppgiftslagen (PUL) som betyder att du inte får lägga ut namn och bild på andra personer utan deras tillstånd.

Upphovsrättsskyddat material

Det fungerar inte att använda bilder från tidningar eller Internet för att använda i din berättelse. Du kan heller inte använda musik av din favoritartist. Det bästa är att använda material du skapar själv.

För att använda sådant som någon annan har upphovsrätt till, måste du ha ett godkännande av upphovsrättsinnehavaren. Det är du som har ansvaret för att få tillstånd. Gör du en film som ska publiceras och visas för en större publik är det särskilt viktigt att du tar reda på vilka regler som gäller.